onsdag 23 februari 2011

Umepaltn

Tisdagar och torsdagar har vi middagsklubben. Tisdagar bjuder jag på middag och torsdagar blir jag bjuden. Det är enkel vardagsmat som gäller, för vi är trötta och sura på vardagar.

Denna vecka bjöd jag på palt. Jag har aldrig läst ett recept på palt, det ska freestylas. Hallå, det är tre indredienser!
- Potatis
- Mjöl
- Salt

Man börjar med att mala eller riva palt. Jag har en köttkvarn så jag maler potatisen genom den. Ibland silar jag bort lite vätska, ibland inte. Har man tid tycker jag att man ska göra det.

Sen ska man salta utan helvete. Saltasaltasalta. Potatisen äter upp saltet! Sen blandar man ner mjöl. I riktig pitepalt är det kornmjöl och lite vetemjöl. Jag tycker att man tager vad man haver. Inte för mycket grovt mjöl bara, då blir det konstig palt. Hur mycket mjöl man ska ha är jättesvårt, men smeten ska inte vara för kladdig. Till 1 kg potatis, kanske 5-8 dl mjöl. Smaka på smeten! Den ska smaka för salt, då är det bra med salt.

Koka upp vatten i paltkastrullen (alla har väl en paltkastrull?). Forma små paltar med blöta händer. Om man gör platta paltar (flatpalt) kokar de snabbare. När de flyter upp till ytan är de typ klara tror jag. Ät med stekt fläsk, smör och lingonsylt. Men det visste du väl redan.

Inga kommentarer: