För att göra min korv behöver man:
Fjälster
Kött
Kryddor
Ägg
Jag gjorde korv på fläskkött. Man kan nog göra ungefär på vilket slags man vill, men förslagsvis ett billigt. (Onödigt att mala ner fläskfilén.) Och gärna mycket fett. Fett är gött och så blir körven saftig. Jag använde mig av fläskkarré och rimmat sidfläsk (för det hade jag hemma). Kanske 70 % karré och 30 % sidfläsk (eller 75/25), det gör man som man vill. Annars kan man använda bog till exempel. Tänk bara på fettet, det vill man ha. Köttet maler man.
Här har jag malt fläskkarrén och sidfläsket.
Det blev ganska mycket malt kött, så jag bestämde mig för att göra två olika korvar. Jag tänkte på salsiccia e finocchio och chorizo. Så den enda smeten smaksatte jag med fänkålsfrö och den andra med chili. Båda fick salt (men det rimmade sidfläsket är också salt), peppar, gul lök, vitlök..ehh...var det något mer.. jo paprikapulver! Paprikapulver är bra för färgen, när korven tillagas blir den röd/rosa och fin om man har paprikapulver i (för folk verkar tycka att grå korv är äckligt). Sen smackade jag i lite örtkryddor i smeterna också. Och ett ägg för att den ska binda ihop lite. Båda smeterna fick dela på ett ägg.
När man är nöjd med smeterna tar man och steker upp lite i en stekpanna och smakar av. Om man tycker att det är lagom med kryddor då, så kryddar man lite mer. När man stoppat korven så smakar det mindre jämfört om man steker lite färs i pannan.
Nu är det dags att skölja igenom fjälstret. Ja, det är tarmar. Jag använder svintarm, för de är bra tjocklek. Skölj igenom i kallt vatten några varv.
Sen är det dags att montera fast korvhornet. Trä upp tarmen på hornet. Det är inte svårt. Sen är det bara att köra igång och stoppa korven. Jag tog inget kort under själva stoppningen, för då hade jag kladdiga händer!!
Man får snabbt in snitsen. Här kommer en bild på korven!
Frys ner eller ät snart. Man kan förkoka korven och sen steka på den. Här kommer ett OBS! Tänk på att hålla god hygien! Känsliga livsmedel!
Att lyssna på under korvtillverkningen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar